Urbana istorija Beograda

Beogradski Fantom

Tokom kasnog proleća 1980. godine zabavljao je Beograd ludačkim noćnim jurnjavama po centru grada u različitim ukradenim Poršeima. Čudna verzija Robina Huda: otimao kola od bogatih kako bi zabavljao običan svet. Bio je zvezda čitavih nedelju dana koliko je njegov šou trajao. Ljudi su donosili stolice pored njegove noćne trase (Autokomanda, Slavija itd.) čekajući da se pojavi nakon ponoći u samom centru grada. Legenda kaže da je jednom, kad je policija naglo isprečila dva autobusa ispred njega, podigao Porše na dva točka i pobedio na ulici kao i uvek. Kao i Džek Trbosek (mada skroz bezopasan i sa totalno drugačijom misijom) pojavljivao se uvek u isto vreme i na istom mestu ali nikada nije uhvaćen na delu. Uhapsili su ga tek pošto ga je neko ocinkario (tada kada je napravljena autobuska zaseda se 'zakucao' u bus, ali je kao znalac otvorio vrata PRE sudara - da ne bi ostala zablokirana - pa se onda izgubio u masi i pobegao na nogama).

 

Fantom, Vlada Vasiljević, je pre nego je došao u CZ, bio popularan u Beogradu po svojim vratolomnim vožnjama od Slavije do Kalemgdana ukradenim "poršeom 944" Gorana Bregovića. Crveni auto je leteo 200 kilometara na sat, što je dovodilo do ludila saobraćajnu policiju. Narod je zbog toga što je Vlada bio neuhvatljiv ovom momku dao nadimak Fantom. Kada je uhvaćen u zatvoru se ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red.
Bio je srednjeg rasta i svakodnevno je radio sklekove, da bi bio u fizičkoj kondiciji. Nekada su mu na leđima sedela i četvorica robijaša. Iako divovski jak Fantom nije koristio silu. Ipak, čuvari su zazirali od njega, a kriminalci su ga poštovali iako nije bio čovek njihove sorte. Mića Dandara, Fantom, Roman Todorović i Ranko Rubežić bi, kada se skinu goli u dvorištu, izgledali kao rimski gladijatori.

Jednog dana, posle posete njegove sestre, Vlada Vasiljević je kroz šuber pobegao iz CZ-a. Tri dana kasnije se sam vratio u zatvor. Rekao nam je da je morao da obavi još jednu noćnu vožnju, da policajci ne misle da su ga pobedili. Za kaznu je dobio 30 dana u samici. Posle toga Fantom je bio zatvorenik bez mane.
Pušten je ranije iz zatvora - zbog primernog vladanja. Izašao je na slobodu, ali je stradao u jednoj staroj Ladi, kada je sleteo sa druma kod Požarevca. Okončao je život onako kako je i živeo - za volanom...

Ostavi Komentar